Nobel Prize Museum

Utställningen “Evigt liv” på Liljevalchs konsthall

2022-2023

Idé

Nobel Prize Museum hörde av sig till oss och berättade om sina planer på en ny utställning vid namn “Evigt Liv” som skulle gå av stapeln på Liljevalchs konsthall. Vi fick följande beskrivning:

Utställningen tar avstamp från olika aspekter av evigt liv och undersöker både vetenskapliga upptäckter och existentiella frågor som rör vår tid här på jorden, kopplade till Nobelpriset och pristagarna. Utställningen är tänkt att röra sig associativt mellan konst, vetenskap och kulturhistoria med syfte att ge olika infallsvinklar på våra liv. Inspirationen hämtas från Nobelpriset, och de upptäckter, verk och fredssträvanden som ger oss omistliga perspektiv på våra liv och vår framtid.

I en del av utställningen med arbetsnamn Kretsloppet vill vi jobba med organiska formelement och innehåll. Här leker vi med tanken att ställa ut någon slags aquaponisk odling i utställningsrummet. Syftet med rummet är att prata om kretslopp och cirkulära system som hjälper oss att bli planetskötare. Vi lägger fokus på hållbar matproduktion med hjälp av lokala cirkulära system, lokal produktion av mat etc.

Vårt förslag

Eftersom utställningen skulle vara på Liljevalchs konsthall, en K-märkt byggnad så var driftsäkerheten av högsta vikt, inget fick läcka helt enkelt.

Akvaponiken

För akvaponiken valde vi därför att inte flytta vattnet utanför fisktanken, istället placerades odlingsbäddarna ovanför. Vi ritade upp en trapplösning i två sektioner där de första bäddarna fylldes med lecakulor. Dessa bevattnades från fisktanken och dränerade till den sista sektionen som hela tiden fylldes på med vatten. Denna sektion var tom med ett lock där växterna sitter i nätkorgar istället. Detta möjliggjorde att vi kunde få till ett vattenfall i det sista steget. Dels blir det effektfullt, men framförallt så syresätter det fisktanken på ett bra sätt. I varje sektion byggdes det inte extra dränering utifall att något skulle sätta igen.

Växtval akvaponiken

Vi diskuterade länge vilka växter som skulle passa in, vi ville skapa igenkänning men även förundran. Valet föll därför på linser i den mellersta sektionen, på bilden är de nyplanterade och går att skymta mellan komatsunan som sattes ut som utfyllnad. Linser har ett väldigt utbrett växtsätt och producerar platta små baljor som innehåller linserna. Vår tanke var att de flesta har nog ätit linser, men få har faktiskt sett hur de växer. I den övre bädden ville vi ha något högt, och vi valde att sätta ut två sorters chili, en med större orangea frukter och en med röda mindre frukter. Här ville vi visa på mångfald och dessutom är chili lättodlad. I den sista bädden med enbart vatten satte vi ut mindre kompakta tomater, här handlade det om att visa igenkänning och att ha något som vi inte behövde byta ut allt för ofta. Allting vi har satt ut är längre kulturer som har en generativ tillväxtfas, vilket för oss innebär att vi inte behöver byta ut växterna under utställningens tid.

Hydroponiken

Eftersom rummet hade en takhöjd på flera meter ville vi skapa en installation som byggde på höjden. Teknikmässigt passade därför ett NFT (Nutrient Film Technique) system bäst eftersom det kräver endast små mängder vatten som hela tiden cirkulerar runt. Vi ville skapa något som kändes organiskt, men ändå modern, industriellt. Efter några designförsök landade vi i en design som kändes bra. Konstruktionen är stuprör i RAL färgen 7034 som har borrade hål med extra långa nätkorgar. Det näringsberikade vattnet pumpas upp till övresta rännan och rinner därefter nedåt med hjälp av gravitation till en vattentank som är dold i en rostfri tank. Skillnaden mellan det hydroponiska systemet och det akvaponiska är hur växterna får sin näring. I det senare omvandlas fiskarnas avföring till näring som växterna kan ta upp. När växterna dricker tar de upp näringsämnena och renar i sin tur vattnet tillbaka till fisktanken. Växterna agerar med andra ord som filter. I det hydroponiska systemet tillsätts all näring i pulverform och är tillgängligt direkt.

Synligt rinnande vatten i NFT systemet.

Växtval hydroponiken

Här ville vi visa på stor variation av bladgrönsaker blandat med en del andra exotiska inslag såsom röd shiso och kålrabbi. Färg och form utan att bli för storvuxet var tanken eftersom belysningen sitter på en fast höjd. Till den hydroponiska odlingen valde vi vitt ljus för att få bra återgivning på stuprören, medan det i det akvaponiska systemet krävdes mer ljus med hög effekt och mer optimerat ljus, därav att det fick en rosa tint.

VILL DU VETA MER?

Niklas Hjelm

Nästa
Nästa

Malmö stad