Grobruket - Mer plats för odling

View Original

Problemet med pyralider

Pyralider, såsom klopyralid och aminopyralid, utgör en viktig del av konventionellt jordbruk genom att effektivt bekämpa ogräs som tistlar i grödor som sockerbetor och spannmål. Dessa systemiska herbicider har fördelen att de kan absorberas av hela växten och fördelas till dess olika delar. Det innebär att grödorna som behandlas inte lider av negativa effekter av pyraliderna, vilket är en fördel särskilt när det gäller enhjärtbladiga grödor såsom spannmål.

 

Pyralidskada på sockerärta (0,01mg/l klopyralid).

Pyralider från åkern till gödslet

En utmaning med pyraliderna är dock deras långsiktiga närvaro i miljön. Trots att de inte påverkar tillväxten av grödorna negativt, tenderar pyraliderna att ackumuleras i växtdelarna utan att brytas ner. Detta kan leda till att halm som används som foder till djur, såsom hästar, innehåller rester av dessa herbicider. När djuren konsumerar fodret sprids pyraliderna vidare till deras gödsel. Dessutom kan kommersiella gödselprodukter som tillverkas med organisk råvara som tidigare har behandlats med pyralider, såsom majs eller vinass, också innehålla dessa ämnen.

Trenden går åt fel håll

En oroande trend är att allt färre bönder väljer att bedriva ekologisk odling, vilket innebär att användningen av konventionella bekämpningsmedel, inklusive pyralider, fortsätter att vara hög. Detta bidrar till en ökad förekomst av kontaminerade restprodukter som kan ha negativa effekter på miljön och drabbar hobbyodlare som vill göra rätt för sig och använda organiska produkter. Positivt är att kemikalieinspektionen ställer högre krav på de som nyttjar produkter som innehåller klopyralid (se artikel), vilket innebär att de inte får kompostera eller röta kontaminerat material. Om det blir så i praktiken återstår att se.

Vad gör Grobruket?

Frågan har länge varit viktig för oss och vi har därför tagit fram en metod att testa för klopyralid och aminopyralid i substrat och gödsel. De produkter vi testar kan därefter märkas med “Verifierad mot Pyralider”. Vi hoppas att märkningen ska vägleda konsumenter att välja produkter som garanterat kommer att fungera. Vi söker även samarbeta med forskare på SLU i Alnarp för att hitta sätt att reducera mängden pyralider i fasta- och flytande preparat.

Håll utkik efter vår märkning “Verifierad mot Pyralider”.